Resep Sederhana Membuat Puding Cendol Hasil Maksimal

IKLAN 336x280
IKLAN TENGAH
Puding Cendol


 
Bahan-bahan 
BAHAN A :

1 bungkus agar-agar
200 gr cendol
4 gelas air
1 gelas gula
1 kotak santan kental kara

BAHAN B :

1 bungkus agar-agar
4 gls air
200 gr gula merah
3 helai daun pandan 

Langkah 
Bahan A 

Didihkan 4 gls air. masak agar agar. kemudian masukkan 1 gls gula, masak hingga agar & gula menjadi larut (mendidih) sudah mendidih, masukkan cendol yg sudah dibuang air nya. tunggu mendidih . . matikan apiny.
Masukkan santan kotak, aduk rata. kemudian masukkan garam. aduk rata sehingga semua tercampur
. Masukkan dlm cetakan , dinginkan. selepas puding beku, Corak carik kan dgn garpu permukaan atas. sebab bagian atas untuk adonan gula 
.
Bahan B

Masukkan semua bahan step 2 dalam panci . . masak dgn api yang perlahan, supaya daun pandan keluar aroma nya.
Selepas mendidih . . angkat dan tuang keatas Puding cendol tadi. dinginkan dalam 30minit. setelah itu bisa disimpan dalam lemari es 
IKLAN 336x280
Previous
Next Post »